3/12/23

Για τις επικίνδυνες συνθήκες στα μονοθέσια και ολοήμερα νηπιαγωγεία

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

Για τις επικίνδυνες συνθήκες στα μονοθέσια και ολοήμερα νηπιαγωγεία

Συναδέλφισσες/οι, η τραγική περίπτωση της νηπιαγωγού στον Πύργο που λιποθύμησε ενώ δεν υπήρχε άλλη νηπιαγωγός ή βοηθητικό προσωπικό έφερε στην επιφάνεια την επιτακτική ανάγκη να στηρίζεται η/ο νηπιαγωγός κυρίως στα μονοθέσια νηπιαγωγεία και στο ολοήμερο πρόγραμμα, όπου ένας άνθρωπος είναι μόνος κι έχει την ευθύνη όχι μόνο για το παιδαγωγικό κομμάτι αλλά και για τη σωματική ακεραιότητα έως και 25 παιδιών. Την ανάγκη αυτή και την έκανε γνωστή και στην υπόλοιπη κοινωνία, πέραν των εκπαιδευτικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε μεγάλος κίνδυνος για την ίδια τη συνάδελφο που έμεινε αβοήθητη αλλά και για τα παιδιά που μόνα και σοκαρισμένα όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ έκλαιγαν χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Το ζήτημα της ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας και για την περίπτωση των Νηπιαγωγείων όπου η συχνότητα των Νηπιαγωγών να βρίσκονται μόνες/οι τους στην τάξη χωρίς άλλο εκπαιδευτικό ή επιπλέον υποστήριξη είναι πολύ μεγάλη, λόγω του μεγάλου αριθμού των μονοθεσίων, καθιστά την κατάσταση άκρως επικίνδυνη.

Για άλλη μια φορά εφιστούμε την προσοχή και αποδίδουμε ευθύνες για το ζήτημα της ασφάλειας, γιατί στα ζητήματα ασφαλείας δεν υπάρχει δε γνώριζα. Οι Νηπιαγωγοί έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών, αλλά η εξασφάλιση της ασφάλειάς τους και επαγωγικά και των παιδιών είναι πρωταρχική για την ευημερία τους.

Οι Νηπιαγωγοί απειλούνται από επαγγελματική κόπωση και εξουθένωση. Η εργασία της Νηπιαγωγού απαιτεί τη συνεχή και αδιάκοπη προσοχή, φροντίδα και επαγρύπνηση για τα παιδιά. Ένας/μία μόνος/η εκπαιδευτικός υπεύθυνος για τον χειρισμό καθημερινά πληθώρας (διδακτικών και μη) καθηκόντων,  χωρίς άλλη υποστήριξη, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και μειωμένη ικανότητα παρακολούθησης της ασφάλειας των παιδιών. Πολύ περισσότερο όταν οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται κοντά στα προχωρημένα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους (67 έτη).

Οι νηπιαγωγοί  αντιμετωπίζουν έκτακτα Περιστατικά. Απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως ατυχήματα ή ιατρικές επείγουσες καταστάσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο ή και αδύνατο να αντιμετωπιστούν από έναν/μία μόνο Νηπιαγωγό ή ενήλικα στο χώρο του σχολείου.

Στις/ους Νηπιαγωγούς υπάρχει ανάγκη για:

1.    Συστηματική παρακολούθηση των παιδιών.

Η ανάπτυξη των παιδιών απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και ατομική προσοχή. Η παρουσία  περισσότερων του ενός ενήλικα ενισχύει την ικανότητα προσφοράς προσωπικής προσοχής σε κάθε παιδί.

2.    Συνεργασία με τους Γονείς

Η ενεργή συμμετοχή των γονέων είναι κρίσιμη για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου. Η παρουσία ενός δεύτερου ενήλικα δημιουργεί μια επιπλέον γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς (τηλέφωνα, έκτακτα γεγονότα, πρόωρη αποχώρηση παιδιού).

3. Κατάρτιση και Υποστήριξη

Οι Νηπιαγωγοί χρειάζονται επαρκή κατάρτιση (όπως σε πρώτες βοήθειες) και υποστήριξη (όπως ψυχολόγων, νοσηλευτών, ΕΒΠ, τραπεζοκόμων, φυλάκων/επιστατών) για να ανταπεξέλθουν στις εξειδικευμένες απαιτήσεις της εργασίας τους. Η παρουσία επιπλέον προσωπικού μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της φροντίδας και του διοικητικού έργου.

Απαιτούμε το Υπουργείο να φροντίσει για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

1.         Κανένα σχολείο μονοθέσιο. Μικρός αριθμός παιδιών στο τμήμα ώστε όλα τα σχολεία να είναι 2θέσια.

2.         Ακόμα μικρότερος αριθμός παιδιών στο τμήμα στο ολοήμερο πρόγραμμα, έτσι ώστε όλα τα ολοήμερα να είναι διπλά.

3.         Στην περίπτωση που δεν μπορεί να δημιουργηθεί δεύτερο ολοήμερο τμήμα να υπάρχει δεύτερη/ος εκπαιδευτικός στο ίδιο. Καμία/κανένας εκπαιδευτικός μόνος του στα σχολεία.

4.         Υποστήριξη ΟΛΩΝ των παιδιών που  χρειάζονται και το απόγευμα (ΠΣ-ΕΒΠ- νοσηλευτή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.